Słodki stół na wesele

Organizujesz ślub w najbliższym czasie i zastanawiasz się czy słodki stół na wesele to dobry pomysł? A może oglądałeś zdjęcia niezwykłych candy barów w Internecie i chciałbyś, aby taki znalazł się na Twoim weselu? Miałem okazję fotografować i kosztować wiele słodyczy (pilnowanie diety w sezonie ślubnym, to dla mnie wyzwanie ;)) ze słodkich stołów i w poniższym artykule chciałem się z Wami podzielić różnymi informacjami na ich temat. Jeśli jesteście zainteresowani - zapraszam do lektury! :)

Co to jest słodki stół?

Słodki stół to inaczej zwany "candy bar" lub po prostu słodki kącik. Jest to specjalnie przygotowany stół, na którym znajdują się łakocie dla gości. Słodki bufet wyróżnia się piękną aranżacją dopasowaną do stylu wesela, spójną kolorystyką i licznymi słodkościami w różnej formie. Znajdują się na nim zazwyczaj małe porcje dobrze znanych deserów i ciast. Słodkie stoły stanowią atrakcję weselną i lubiane są przez niemal wszystkich amatorów słodkości - zarówno dzieci jak i dorosłych.

Czy słodki stół może zastąpić tort weselny?

Tort weselny jest tradycyjnym elementem wesela, jednak obecnie wiele par rezygnuje niego na rzecz innych niebanalnych słodkości. Jeżeli moment wspólnego krojenia tortu nie jest dla Was szczególnie ważny, warto zastanowić się nad czymś bardziej nietypowym. Coraz popularniejsze stają się torty stworzone z muffinek, pączków, makaroników czy eklerków. Wyglądają równie efektownie jak tradycyjne torty, a mogą być dzięki temu bardziej dopasowane do gości weselnych. Jeśli wiemy, że któryś z gości ma alergię na laktozę lub inne składniki, możemy na przykład ułożyć na paterze specjalnie zrobioną dla niego muffinkę. Jest wiele możliwości. :)

Słodki stół a styl wesela

Aby słodki stół stanowił również element dekoracji i był spójny ze stylem wesela, musi być odpowiednio zaaranżowany. Zależnie od wybranego stylu stosuje się inne dekoracje, a nawet inne słodkości. Do wesela w stylu glamour idealnie pasować będą delikatne dekoracje z dodatkiem złota, srebra czy różu. Warto również postawić na elementy takie jak małe szkatułki, złote tace, szklane standy i patery. Jeżeli organizujecie wesele w stylu rustykalnym, do candy baru pasować będą różne drewniane dodatki typu deski lub pieńki czy plastry drewna. Z kolei słodki bufet w stylu boho powinien obfitować w kwiaty, nawet te suszone, makramy, jasne kolory i delikatne materiały. Niezależnie jaki motyw przewodni wesela wybierzecie, słodki stół można z łatwością do niego dopasować. To bardzo uniwersalna atrakcja dla gości, bo kto nie lubi słodyczy? :)

Jakie słodycze na słodkim stole

Słodki stół powinien obfitować w wiele różnego rodzaju małych słodkości. Idealnie sprawdzą się różnego rodzaju lizaki i cukierki, które można dowolnie personalizować. Nie powinno zabraknąć też kolorowych muffinek, popularnych cake pops'ów czyli lizaków z ciasta, a także pokrojonych kawałków ciasta (na przykład brownie, szarlotki). Na słodkim stole obowiązkowo powinny być też desery w minisłoiczkach, np. panna cotta, galaretki, mini serniczki itp. Inne słodkości, które równie pięknie będą prezentowały się w candy barze to mini torciki, bezy, rogaliki, rurki z kremem, kruche babeczki, owoce w czekoladzie, makaroniki, pralinki, tarty, eklerki, czy mini pączki. Dodatkowo możemy podarować gościom personalizowane ciastka na pamiątkę.

Słodki stół na wesele - zalety

Słodki stół na weselu to jedna z najpopularniejszych atrakcji w ostatnich latach, dlatego wiele Par Młodych się na niego decyduje. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż odpowiednio zaaranżowany jest naprawdę wspaniałą dekoracją. Ponadto stanowi ciekawe urozmaicenie weselnego menu. Dodatkową zaletą jest fakt, że candy bary pięknie wyglądają na weselnych zdjęciach, dzięki czemu będą mogły stanowić jakiś rodzaj pamiątki, a niezwykłe słodkości zapadną gościom w pamięci na długi czas. Pralinki czy bezy na patyku to również dodatkowa frajda dla dzieci. Na pewno spędzą przy takim stole dużo czasu podczas wesela. ;)

Słodki stół - gdzie najlepiej go zamówić?

Zdecydowaliście, że na Waszym weselu musi znaleźć się słodki bufet i zastanawiacie się gdzie najlepiej go zamówić? Do wyboru macie kilka opcji. Warto popytać w lokalnych cukierniach, które mają w ofercie różnego rodzaju desery i słodkości. Zdarza się też, że sale weselne, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom narzeczonych, mają w ofercie organizację słodkiego stołu. Inną możliwością jest zwrócenie się do firmy zajmującej się cateringiem podczas różnych uroczystości i eventów. Niezależnie od wybranej możliwości dokładnie przejrzyjcie oferty oraz ceny, a także spróbujcie wyrobów wykonywanych przez wybrane miejsce, aby mieć pewność, że wybrane słodkości będą nie tylko piękne, ale też smaczne.

Czy można samemu zrobić słodki stół na wesele?

Czasami wydawać się może, że przygotowanie candy baru to prosta sprawa i można to zrealizować samemu. Jednak rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Przygotowanie licznych deserków, ciast, owoców oraz dowiezienie tego na salę weselną w dobrym stanie, ułożenie w niebanalny i zachwycający sposób, a także zadbanie o dekoracje, to tak naprawdę wiele pracy.

Para Młoda w dniu ślubu ma wiele spraw na głowie i ciężko wyobrazić sobie Pannę Młodą układającą truskawki i mini pączki - nawet jeśli zajmuje się tym zawodowo. :) Dlatego warto zlecić wykonanie dekoracji i słodkości profesjonalnej firmie, która zadba o każdy szczegół. Ponadto, co jest niezwykle istotne, firma zajmująca się słodkim stołem posiada odpowiednie dokumenty i zgody Sanepidu, bez których nie można przygotowywać żywności na przyjęcia.

Ile kosztuje słodki stół na wesele?

Koszt słodkiego stołu jest bardzo zróżnicowany. Jego cena zależna jest od kilku czynników, między innymi od ilości i różnorodności deserów, miejsca, w którym odbywa się wesele czy liczby gości. Większość słodkich bufetów poddawanych jest indywidualnej wycenie. Jeśli planujesz atrakcję weselną w postaci słodkiego stołu przejrzyj oferty okolicznych firm specjalizujących się w tej branży i wybierz najbardziej odpowiednią dla siebie.